Covid-19 har påskyndat övergången till ett mer mobilt arbetssätt. Många har under året blivit ombedda att arbeta från hemmakontoret, vilket medfört nya utmaningar och krav på bland annat säkerhet, ergonomi och självdisciplin. Är det mobila arbetssättet här för att stanna? Vi har gjort en trendspaning om hur vi arbetar i framtiden.
Nöjdare och mer produktiva medarbetare
För många är distansarbete en viktig faktor för att få ihop livspusslet, särskilt under småbarnsåren. Enligt en rapport från Wise IT, Svenska Nomader och Wise Consulting ansåg 89 procent av respondenterna att det var viktigt att kunna arbeta på distans, och hela 71,8 procent hade till och med tackat nej till ett jobb om möjligheten till distansarbete inte gavs.
Men det finns skillnader i inställningen till det mobila arbetssättet. Även om fenomenet är omtyckt av medarbetarna så uppgav bara 68,8 procent av cheferna att de uppmuntrar sina anställda att arbeta hemifrån. Vad det beror på låter vi vara osagt, men för dig som arbetsgivare kan det bli en konkurrensfördel att erbjuda distansarbete. Dels attraherar det nya medarbetare, dels stannar personalen längre på arbetsplatsen. Enligt undersökningen ansåg majoriteten av respondenterna att de var minst lika produktiva från hemmakontoret, eftersom det ofta gav dem en möjlighet att få arbeta ostört.
Tekniken som förenklar det mobila arbetssättet
Den viktigaste grundstenen för digitala samarbeten är att ha rätt verktyg på plats och veta hur de ska användas. Mötesprogram som Teams och Zoom har de senaste månaderna fått oss alla att omvärdera vad ett mötesrum är, och vad vi kan åstadkomma utan fysiska träffar. Videomöten har blivit en naturlig del av arbetsdagen och gör det enkelt för användaren att presentera, dela filer och chatta med sin arbetsgrupp. Dessutom har det varit ett ypperligt sätt att ta en kaffe och småprata med kollegorna när ni inte ses på kontoret. Vi har hört många härliga historier om fredagsfika och AW via videosamtal.
Molntjänster underlättar distansarbete
Redan nu är det många företag som valt att flytta sina filer från en lokal server till molnet. Inte konstigt, för molnbaserade tjänster är ett smidigt och säkert sätt att förvara sin information. I Microsoft 365-suiten, som de flesta organisationer använder sig av, utgör Teams navet och det viktigaste arbetsverktyget. Utöver internkommunikation och mötesfunktioner kan du också använda Teams som filhanteringsverktyg. Det är enkelt att spara och dela dokument, och att reglera rättigheter och behörigheter. Dessutom är informationen krypterad och säkerhetskopieras regelbundet. Vi ser en tydlig trend i att mjukvaruföretagen satsar på att göra det enkelt att använda deras produkter oavsett plats och enhet. Troligtvis ser även de att framtidens kontor kommer att vara mobilt.
Effektiva kontorsytor
Kontorslandskapet innebar ett nytt sätt att arbeta när det slog igenom under 2000-talet. Nu pratar arkitekter och kommersiella fastighetsägare istället om aktivitetsbaserade kontor, där det finns ytor och rum för alla typer av uppgifter. Det handlar om att skapa en inkluderande arbetsplats som möter behoven hos alla medarbetare, såväl introverta som extroverta. Fastighetsägaren Fabege menar att många kontor inte utnyttjas optimalt. Hälften av alla kontorsarbetsplatser står tomma, vilket ger ett öde intryck. Allt fler företag flyttar till mindre, men mer yteffektiva lokaler, för att skära ner på lokalkostnaderna. Sammanfattningsvis förvandlas kontoret sakta till en plats där man arbetar ibland, men inte förväntas tillbringa hela sin vecka.
Hemmakontoret måste vara säkert
De flesta arbetsplatser har en IT-miljö som håller hög säkerhet, förutsatt att man befinner sig på plats. När allt fler arbetar hemifrån uppstår nya hot och utmaningar. Det är vanligt med hemmasnickrade lösningar som fungerar bra i stunden, men som långsiktigt kan vara direkt skadliga. Redan under våren har antalet cyberattacker ökat. En undersökning från PWCvisar att antalet medelstora och stora företag som utsatts för cyberattacker har ökat från 50 procent till 63 procent mellan 2019–2020. Osäker internetanslutning via öppet nätverk, dåliga lösenord och en naiv inställning till IT-säkerhet är några av faktorerna som bidragit till ökningen. Om utvecklingen ska fortsätta mot ett mer mobilt arbetssätt så måste alla företag se över och utbilda sin personal i IT-säkerhet.
Hur blir det efter pandemin?
Nu är det många som längtar tillbaka till kontoret efter flera månader av distansarbete. De flesta tycker nog att det har fungerat bra att arbeta hemifrån, men saknar den sociala kontakten som man får på kontoret. Det är trots allt svårt att få till de där små, men viktiga, samtalen vid kaffemaskinen utan att träffas. Men det är mycket som tyder på att vi rör oss mot ett mer mobilt arbetssätt, där det är en självklarhet att kunna arbeta där det för stunden passar bäst.
Kontakta Kullander
Vi hjälper dig gärna att skapa en IT-miljö som underlättar det mobila arbetssättet, utan att kompromissa med säkerheten. Kontakta oss så berättar vi mer!